[maxmegamenu location=max_mega_menu_1]
This is, actually, not more and not less than, a dedicatory to the inspirational power of the landscape of Milia and the nearby village of Vlatos who gave birth to and raised the vision of Milia Mountain Retreat and Restaurant.

Vasilis Makrakis represents the second generation of one of the two families that founded the eco-lodge, proudly continuing a 30-year-old tradition of respect for Nature’s gifts and suggestions. Vasilis, the Chef of Milia Restaurant and a meticulous quality-oriented professional, has been pioneering one of the richest cuisines, the Cretan, by adding a little bit of magic to it, maintaining what he inherited from his family and his land.
If one had to admit that early childhood memories are the everlasting reservoir of undefined and intuitive creativity, then Vasilis is the living proof of this potential. Born and raised in Vlatos, Kissamos, he was introduced from an early age to what was meant to be his passion; the transformative touch of the local flora and the magnitude of quality culinary experiences. Not only was Cretan gastronomy his own nutrition, but also he came in touch with endemic aromatic herbs, local recipes, fresh fruit, and flowers, all providing an excellent database for his future inspiration.
Vasilis and his brothers used to be following their father Giorgos -in charge of the restoration process of the medieval settlement of Milia- and mingle with the remnants of the past, while he was building within him a part of its future. In this natural playground, they experienced unique flavors, elaborate aromas of their land, and the landscape around the -by that time- dilapidated settlement.
Today, Milia Restaurant is an award-winning meeting point for haute cuisine and intelligent flavor combinations, a reputation well-earned and ever-growing. Vassilis Makrakis constantly creates new versions and recipes and prepares the products of the family brand available in Milia – from excellent wines and raki to handmade jams and olive soaps – continuing to follow the local tradition from his own position as the mastermind of his refined cuisine restaurant. Common ground, to carry and sustain the vision of eco-inspiration and sustainability into the 21st century.
Ο Βασίλης και η Φύση των πρώτων του χρόνων
Η γαστρονομική υπεροχή στο Milia Restaurant είναι ένα αφιέρωμα στη δύναμη της έμπνευσης του τοπίου της περιοχής, της Μηλιάς και του διπλανού χωριού, του Βλάτους Κισσάμου, που γέννησε και ανέδειξε το όραμα ενός πρότυπου οικολογικού χώρου φιλοξενίας και εστίασης.
Ο Βασίλης Μακράκης αντιπροσωπεύει τη δεύτερη γενιά μιας από τις δύο οικογένειες που ίδρυσαν το Milia Mountain Retreat and Restaurant πάνω στα απομεινάρια του παλιού μεσαιωνικού οικισμού. Ακολουθώντας κι ο ίδιος την 30χρονη ιστορία σεβασμού στα δώρα και τις προτάσεις της Φύσης, ο Βασίλης, ως σεφ του εστιατορίου της Μηλιάς, είναι όχι μόνο ένας «σχολαστικός» επαγγελματίας με γνώμονα την ποιότητα, αλλά και πρωτοπόρος σε μια από τις πιο πλούσιες κουζίνες, την κρητική, με το να προσθέτει σε αυτήν λίγη ακόμη μαγεία, διατηρώντας παράλληλα όλα όσα κληρονόμησε από την οικογένειά του και τη γη του.
Αν έπρεπε να παραδεχτεί κανείς ότι οι αναμνήσεις της πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι η αιώνια δεξαμενή διαισθητικής δημιουργικότητας, τότε ο Βασίλης είναι η ζωντανή απόδειξη αυτής της παραδοχής. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην περιοχή, μυήθηκε από μικρός σε αυτό που επρόκειτο να είναι το πάθος του: στη μεταμορφωτική πινελιά της τοπικής χλωρίδας που αυξάνει το μέγεθος των ποιοτικών γαστρονομικών εμπειριών. Η κρητική γαστρονομία ήταν η διατροφική του καθημερινότητα και διαμόρφωσε την επαγγελματική του ταυτότητα, ενώ ταυτόχρονα η επαφή του με ενδημικά αρωματικά βότανα, τοπικές συνταγές, φρέσκα φρούτα και λουλούδια, παρείχαν μια εξαιρετική βάση δεδομένων για τη μελλοντική του έμπνευση.

Ο Βασίλης και τα αδέρφια του περπάτησαν τα μονοπάτια του μεσαιωνικού οικισμού της Μηλιάς και ανακατεύτηκαν με τα απομεινάρια του παρελθόντος, όσο μέσα του χτιζόταν ένα κομμάτι του μέλλοντός του, μια «πειραγμένη» εκδοχή της κρητικής κουζίνας. Σε αυτή τη φυσική «παιδική χαρά» απόλαυσαν μοναδικές γεύσεις, περίτεχνα αρώματα της γης τους και το τοπίο που περιέβαλε τον άλλοτε ερειπωμένο τον οικισμό.
Σήμερα, το εστιατόριο Μηλιά είναι ένα βραβευμένο σημείο συνάντησης υψηλής γαστρονομίας και ευφυών γευστικών συνδυασμών, μια φήμη επάξια κερδισμένη και διαρκώς αυξανόμενη. Ο Βασίλης Μακράκης δημιουργεί συνεχώς καινούργιες εκδοχές και συνταγές, παρασκευάζει τα προϊόντα του οικογενειακού brand που διατίθενται στη Μηλιά– από εξαιρετικά κρασιά και ρακί μέχρι χειροποίητες μαρμελάδες και ελαιοσάπουνα- συνεχίζοντας να βαδίζει την τοπική παράδοση από τη δική του θέση ως ιθύνων νους της εκλεπτυσμένης κουζίνας του εστιατορίου. Κοινός τόπος: να μεταφερθεί και να διατηρηθεί το όραμα της οικο-έμπνευσης και της αειφορίας στον 21ο αιώνα.