Οικολογικοί ξενώνες

Μια ιστορία αιώνων, μια ευαισθητοποιημένη αναπαλαίωση, ένας χώρος φιλοξενίας υψηλής αξίας. Ο παραδοσιακός οικισμός της Μηλιάς υποδέχεται τους επισκέπτες του χειμώνα-καλοκαίρι και συστήνει ένα μοντέλο αειφορίας εδώ και 30 χρόνια.

Έχοντας διακριθεί διεθνώς για την πηγαία οικολογική διάθεση προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, έτσι όπως αποτυπώνονται στον αναπαλαιωμένο μεσαιωνικό οικισμό της Μηλιάς, οι εμπνευστές του οράματος της αναβίωσης κατέστησαν πρωτοπόροι σε αυτό που, δεκαετίες αργότερα, ονομάζεται αειφόρος ανάπτυξη, περιβαλλοντική συνείδηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο οικογένειες από το Βλάτος Κισσάμου, Ι.Τσουρουνάκη και Γ.Μακράκη, διατήρησαν με πάθος και υπακοή τον σχεδιασμό της Φύσης και την συνείδηση των προγόνων τους, οι οποίοι είχαν επιλέξει να εξυπηρετηθούν από αυτόν τον τόπο, τιμώντας και διατηρώντας τον.

Από την έναρξη λειτουργίας του Milia Mountain Retreat πολλά έχουν αλλάξει. Η 30ετής ιστορία του καταλύματος φέρνει σε πολλούς αναμνήσεις ή ακούσματα από το παρελθόν, όταν ακόμα ο φωτισμός γινόταν με κεριά και δεν υπήρχε παροχή ζεστού νερού στους χώρους. Σήμερα όλα τα δωμάτια διαθέτουν ηλεκτρική παροχή από φωτοβολταϊκά πάνελς για φωτισμό και ζεστό νερό 24/7 όλο το χρόνο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν θέρμανση με τζάκι ή ξυλόσομπα στα δωμάτια το χειμώνα, αλλά όχι κλιματισμό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως εγκαταστάσεις μαγειρέματος, ψυγείο ή πιστολάκι μαλλιών), καθώς έχουμε επιλέξει να παραμένει η παροχή ηλεκτρισμού στο επίπεδο ανοχής της Φύσης.

Αυτό που έφερε ως πρόταση η Μηλιά με την έναρξή της πριν από 30 χρόνια ως σήμερα είναι ένα μοντέλο οικολογικής ευαισθησίας και ένα ταξιδιωτικό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον:

  • Αυτοδυναμία παροχής ενέργειας μέσω ηλιακών συλλεκτών για ηλεκτρισμό και ξύλο για θέρμανση/ζεστό νερό
  • Παραγωγή βιολογικών τροφίμων και ζωικών προϊόντων στο αγρόκτημα της Μηλιάς, για κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών της
  • Συστηματική φυσική κομποστοποίηση οργανικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των πεσμένων φύλλων των δέντρων που περιβάλλουν την περιοχή
  • Βιολογικός καθαρισμός λυμάτων
  • Παροχή νερού φυσικής πηγής προς τα δωμάτια, το εστιατόριο και το αγρόκτημα.
  • Ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμός στα δωμάτια, καμία ηλεκτρική συσκευή/κλιματιστικό
  • Μηδενική σπατάλη τροφίμων, στην τροφική αλυσίδα της Μηλιάς
  • Φυσική αναδάσωση της περιοχής με ελαχιστοποίηση της ανεξέλεγκτης βοσκής

Οι παραπάνω πρακτικές υπήρξαν ανέκαθεν ένας τρόπος συνειδητής ζωής για τους ιδρυτές της Μηλιάς που, ακόμα και σήμερα, αποδεικνύονται πρωτοπόρες. Δεν νιώθουμε μόνοι στον πλανήτη! Η ολοένα αυξανόμενη συνείδηση για τη βιωσιμότητα φέρνει κοντά τους ανθρώπους των οποίων η προτεραιότητα είναι η ευαισθησία προς τη Γη, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο σεβασμός προς την τοπική ταυτότητα του ταξιδιωτικού προορισμού.

Κάντε κράτηση!