Click to view slideshow
Περιβάλλον – Πολιτική για το περιβάλλον
 
Είναι ένα σημείο που δίνουμε μεγάλη προσοχή γιατί πολύ απλά αφορά το μέλλον αυτού του τόπου και το δικό μας, ευαισθητοποιεί γενικά και λειτουργεί σαν παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.

Πριν από περίπου 30 χρόνια που γεννήθηκε η ιδέα της Μηλιάς το περιβάλλον ήταν το πρώτο μας μέλημα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Δηλαδή καταβάλουμε σήμερα ακόμη περισσότερη προσπάθεια να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε αυτό που φτιάξαμε τότε.

Η Μηλιά εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1948.

Από εκείνη ουσιαστικά την στιγμή άρχισε με γοργούς ρυθμούς η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ελεύθερο κυνήγι, ανεξέλεγκτη βοσκή , πυρκαγιές, παράνομη υλοτομία ήταν μερικά από τα δεινά.

Όταν το 1982 πάρθηκε η απόφαση της αρχής μίας επιχείρησης που θα σεβόταν το περιβάλλον τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

Αρχικά περιφράχτηκε η περιοχή, απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση το κυνήγι, απαγορεύτηκε η δίχως όρια βοσκή, άρχισαν σταδιακά να καλλιεργούνται τα πεζούλια με λαχανικά βιολογικά, αναδασώσεις με πολλά και διαφορετικά είδη, η δημιουργία καινούριων πεζουλιών στην απότομη πλαγιά του βουνού για να συγκρατηθεί το έδαφος από την διάβρωση. Δημιουργήθηκε στα καίρια σημεία, περιμετρικά του οικισμού, ζώνη πυρόσβεσης .Ορισμένος αριθμός από κατοικίδια όπως αιγοπρόβατα, κοτόπουλα, χοιρινά, αγελάδες βόσκουν σε διαφορετικές περιοχές ανά εποχή, ολοκληρώνοντας την εικόνα του οικοσυστήματος της Μηλιάς.

Οι πλαγιές με τα δύο διαφορετικά πετρώματα της Μηλιάς (ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά) προστατεύτηκαν και αναδασώθηκαν και έτσι σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι για την περιβαλλοντική εικόνα.

Στις καλλιέργειες εφαρμόζουμε βιολογικές μεθόδους. Παράγουμε κοπριά από τα ζώα μας για φυσική λίπανση στον κήπο και τα δέντρα.

Τα σπίτια ανακαινίσθηκαν αποκλειστικά με ντόπια υλικά και έτσι η οικολογική επιβάρυνση κατά την διάρκεια της κατασκευής που κράτησε κυρίως τρία χρόνια ήταν σχεδόν μηδενική.

Ότι προϋπήρχε παρέμεινε στην θέση του, δεν έγινε καμία εκχωμάτωση η μπάζωμα για να συντομεύει χρονικά η κατασκευή.

Από την αρχή προσανατολιστήκαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση στην ηλιακή και σήμερα έχουμε αποκλειστικά καθαρή ενέργεια.

Τα απόβλητα των δωματίων και του εστιατορίου φιλτράρονται με φυσικό τρόπο και παρέχουν ποτιστικό νερό σε πολλά δέντρα.

Πολλά από τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην ανακύκλωση.

Η κουζίνα χρησιμοποιεί μόνο ντόπια υλικά από ιδία παραγωγή η από ντόπιους καλλιεργητές, μαγειρεύει σε ξυλόφουρνο και με φυσικό αέριο.

Δεν χρησιμοποιούμε χλώριο και χημικά καθαριστικά. Μόνο φιλικά προς το περιβάλλον.

Προτρέπουμε τους επισκέπτες να διαχειρίζονται με προσοχή την ενέργεια και το νερό καθώς και να στηρίζουν την τοπική κοινωνία αγοράζοντας κατά την διάρκεια της διαμονής τους τοπικά προϊόντα.